Miljö och hållbarhet
Energispar
Användning av energieffektiv belysning (LED-lampor) i allmänna utrymmen. Det är viktigt för oss att dessa endast är tända när de behövs, det kan vi säkerställa genom rörelsesensorer och tidssystem i många av våra utrymmen. Vi använder uppladdningsbara värmeljus som utöver säkerhetsaspekt, också minskar vårt inköp av stearinljus. Tidsstyrda fläktsystem gör att vi energioptimerar användningen av dessa.
Digitalisering
Vi arbetar aktivt med att minska pappersanvändning genom att använda digitala lösningar för bokningar, fakturor och kommunikation med gäster genom sociala medier, mail och sms etc. All intern kommunikation sker i största mån digitalt.
Hållbara inköp
Vi väljer miljövänliga och rättvisemärkta produkter för dagligt behov, såsom kontorsmaterial och rengöringsmedel, och prioriterar leverantörer som följer hållbara och etiska principer. Finns naturmaterial i pappersform som alternativ prioriterar vi det. Vi minimerar antalet leveranser genom att samköra dessa och synkar inköpen mellan avdelningar så att vi använder samma leverantörer och samma transport vid varuleveranser.
Avfallshantering
Vi sorterar vårt avfall enligt de riktlinjer som är uppsatta av kommunen. Köket arbetar väldigt aktivt med att minska matavfallet genom att använda hela råvaran i största mån och det som blir över används till exempel att koka grönsaksbuljong. Den mat som blir över efter dagens servering paketeras och säljs som kalla matlådor dagen efter. Allt matavfall vägs och vi strävar efter att ha ett så lågt matsvinn som möjligt.
HÅLLBARA MÖTEN
Aktiviteter
Vi erbjuder hållbara aktiviteter för våra konferensdeltagare såsom naturpromenader, cykelturer eller workshops i samarbete med miljömedvetna aktörer i vårt närområde. Tack vare vår plats kan vi erbjuda ett stort utbud aktiviteter som inte kräver bil eller andra fossildrivna transportfordon.
Val av råvaror
I våra inköp strävar vi efter att alltid handla svenska och i största mån lokala råvaror. Strävan är att i största mån handla ekologiskt. Vi har valt att ha kort framförhållning på våra menyer och det gör att vi ofta kan handla råvaror med kort datum vilket bidrar till minskat matsvinn och klimatpåverkan.
FASTIGHETER, UNDERHÅLL, RUTINER OCH NÄRMILJÖ
Energisparande i våra byggnader:
Vi arbetar för energieffektiva lösningar gällande våra byggnader, såsom isolering, energisnåla fönster och dörrar, samt moderna uppvärmnings- och ventilationssystem. Vi har solceller uppsatta på en av våra byggnader som producerar el till vår verksamhet. Vi har sedan 2002 eldat huvudsakligen med biobränsle och pellets
Grönytor och biologisk mångfald:
2023 skapades Märtalunden, ett projekt till minne av Märta som var en av våra grundare till skolan, som för 100 år sedan byggdes. Märtalunden främjar biologisk mångfald tack vare mängden blomster, träd och buskar som uppmuntrar pollinering. Anläggningen är omsluten av grönytor och växtberikade ytor.
Underhåll:
När vi underhåller våra fastigheter använder vi oss av lokala företag för samtliga underhållsbehov, såsom el, ventilation, färg/lack, mark och vvs. Vi använder miljövänliga material och metoder vid renovering och underhåll, såsom återvunna eller hållbara byggmaterial och användning av vattenbaserade färger och lacker.
Medvetenhet och engagemang:
Genom att utbilda vår personal och gäster om hållbarhetsfrågor, utvinner vi engagemang som får en majoritet att vilja göra aktiva hållbarhetsinitiativ, genom skräpinsamling och kampanjer.
Vi kommunicerar öppet om våra hållbarhetsmål, framsteg och utmaningar, och deltar aktivt i branschens hållbarhetsnät.